Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.  Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Sprejmem piškotke
Več o piškotkih

 
Blagovne znamke » Novilon » Tehnologija strojne obdelave

Tehnologija strojne obdelave


Enostavna obdelava

Liti poliamidi se odlično obdelujejo. V primerjavi s kovinami je obdelava hitrejša in zahteva manj energije. Pri obdelavi je potrebno upoštevati njihove specifične lastnosti:

  • večja deformabilnost kot pri kovinah
  • precej manjši modul elastičnosti
  • hitrejša reakcija na temperaturo
  • majhna toplotna prevodnost

Napotki za strojno obdelavo

Vpetje

Za kakovosten izdelek je zelo pomembno pravilno vpetje obdelovanca. Pri struženju naj bo prosti konec vpetega obdelovanca čim krajši, da se izognemo nezaželenim deformacijam in vibracijam.

Orodja

V večini primerov se za strojno obdelavo poliamidov lahko uporabljajo standardna orodja za obdelavo kovin in delno tudi za obdelavo lesa. Orodja so lahko tako iz hitroreznih jekel kot tudi iz karbidnih in oksidnih trdin. Rezalni koti na orodjih so najbliže kotom za obdelavo brona. Najpomembnejše za orodja je, da so dovolj ostra. S tem dosežemo manjše deformacije in tudi manjši razvoj toplote.

Segrevanje oziroma razvoj toplote

Zaradi nizke toplotne prevodnosti materiala je potrebno paziti, da ne pride do prevelikega lokalnega segrevanja in s tem do okvare materiala. Zato morajo biti orodja ostra in pravilno brušena. Priporočljivo je, da v zadnji fazi odvzamemo tanjšo plast materiala in tako ohranimo površino toplotno nepoškodovano. Pri velikih rezalnih hitrostih in velikem odvzemu materiala se lahko uporablja hlajenje z vodo, zrakom ali emulzijo. Hladilna sredstva se priporočajo tudi pri dolgih proizvodnih ciklusih, kjer je podaljšana življenjska doba orodja glavnega pomena.

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.  Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Sprejmem piškotke
Več o piškotkih